Een sporter die een aanslag pleegt op een andere sporter om kampioen te kunnen worden. Het lijkt fictie maar is echt gebeurd. De Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding schakelde op die manier haar grote concurrente uit. Het verhaal is verwerkt in een prachtige film ‘I, Tonya’. Donderdag 17 januari, aanvang 20.00 uur.

Begin jaren negentig ontpopt de jonge Tonya Harding zich tot een waar natuurtalent op het gebied van het kunstschaatsen. Er lijkt een grote toekomst voor haar weggelegd. Tweemaal wordt ze kampioen van de Verenigde Staten en het volgende doel is een gouden medaille op de Olympische Spelen. Maar de engelachtige Nancy Kerrigan is een geduchte concurrente. Aangezet door haar omgeving besluit Tonya Harding om Kerrigan een hak te zetten, zodat ze niet meer kan schaatsen.

Het is niet alleen een verhaal over de meedogenloze strijd om de hoogste plaats op het podium. Het is ook een botsing tussen twee werelden. Tonya Harding komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Nancy Kerrigan past beter in het plaatje van conventies die in de wereld van het kunstschaatsen gelden.

Het waargebeurde ‘I, Tonya’ is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeentje met een talent groter dan zichzelf. Margot Robbie schittert als nooit tevoren als de verguisde Tonya Harding, terwijl Allison Janney als Tonya’s moeder een filmpersonage voor de eeuwigheid neerzet. Regisseur Craig Gillespie (‘Lars and the real girl’) vindt met ‘I, Tonya’ een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering. De film sleepte o.a. een Golden Globe, een BAFTA en een Oscar in specifieke categorieën in de wacht.

Regie: Craig Gillespie. Cast: Margot Robbie (Tonya Harding), Sebastian Stan (Jeff Gillooly), Allison Janney (LaVona Golden), Julianne Nicholson (Dian Rawlinson), Paul Walter Hauser (Shawn), Bobby Cannavale (Martin Maddox), Bojana Novakvic (Dody Teachman), Caitlin Carver (Nancy Kerrigan), McKenna Grace (jonge Tonya Harding), e.a.

Bekijk dit ook ook eens

The Party

do 14 feb

The Party

Visages Villages

vr 08 maa

Visages Villages

© Cultureel Centrum Elckerlyc