• verrassende_ontmoeting Elckerlyc 2018

Dat de ‘Lord of The Rings’ een boek is en een film is bij velen bekend. Maar dat er ook een symfonie is geschreven met die titel zal voor sommigen nieuw zijn. Koninklijke Harmonie St. Caecilia Mheer brengt die ten gehore in het kader van de Serie Verrassende ontmoetingen. Zondag 7 oktober, aanvang 14.30 uur.

‘The Lord of the Rings’ is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien. Dit boek, in Nederland bekend onder de titel ‘In de ban van de ring’, heeft sinds de verschijning in 1955 vele miljoenen lezers over de gehele wereld weten te boeien. De symfonie – een compositie van Johan de Meij - bestaat uit vijf afzonderlijke delen, die ieder een figuur of een belangrijke episode uit het boek illustreren. Het werk is gecomponeerd voor een normale harmonieorkestbezetting, uitgebreid met sopraansaxofoon, flügelhorn en piano.

De symfonie beleefde zijn wereldpremière op 15 maart 1988 te Brussel uitgevoerd door het Groot Harmonieorkest van de Gidsen o.l.v. Norbert Nozy. In 2001 vond de première plaats van de versie voor symfonieorkest, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Met The Lord of the Rings won Johan de Meij in 1989 de prestigieuze Sudler International Wind Band Composition Competition. Een internationale jury koos het werk uit 147 inzendingen. Inmiddels zijn er al vijftien integrale versies van de symfonie op cd verschenen, waaronder de symfonische versie door het London Symphony Orchestra.

Aan het concert in Elckerlyc zal ook de Vlaamse zandstrooikunstenaar Immanuel Boie zijn medewerking verlenen. Dirigent is Fried Dobbelstein.

Bekijk dit ook ook eens

Zomerconcert KlarinetNsemble

wo 29 aug

Zomerconcert KlarinetNsemble

KlarinetNsemble & ensemble Melnie Koki

100% Hollands

za 22 sep

100% Hollands

Leonard Cohen Tribute band

za 29 sep

Leonard Cohen Tribute band

Gerard van Maasakkers

vr 12 okt

Gerard van Maasakkers

40 jaar liedjes

© Cultureel Centrum Elckerlyc