• Johannes Goropius Becanus

Op 23 juni 1519 werd op Gorp een jongen geboren, die later in Europa beroemd zou worden als arts en taalkundige. Hij heette als kind eenvoudig Jan, maar ging na zijn studie door het leven als Johannes Goropius Becanus. De heemkundige kring herdenkt op zaterdag 22 juni onze plaatsgenoot met een symposium dat toegankelijk is voor iedere geinteresseerde.

Tijdens dat symposium zullen een vijftal deskundigen ieder vanuit een eigen invalshoek het leven en werk van deze bijzondere geleerde belichten.

  • Lauran Toorians uit Loon op Zand is historicus en taalkundige en op het snijvlak van beide vakgebieden keltoloog. Hij geeft een schets van Hilvarenbeek in het Hertogdom Brabant in de 16e eeuw.
  • Vlaming Toon Van Hal belicht de wereld van Johannes Goropius Becanus. Van de hand van deze auteur verscheen in 2014 een lijvige biografie over Becanus.
  • Emeritus prof. Bob Van Hee is een Vlaamse arts die veel publiceert over de geschiedenis van de geneeskunde. Hij geeft een beeld van de medische wereld ten tijde van Becanus.
  • Prof. Jos Swanenberg uit Middelrode is bijzonder hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Universiteit van Tilburg. Hij beschrijft in zijn lezing de taalkundige omgeving en invloed van Becanus.
  • Jan van Eijck uit Goirle gaat op een luchtige manier in op de ontwikkeling van de medische zorg en medische stand na 16e eeuw. Van Eijck is voormalig arts en conservator van Museum De Dorpsdokter.

Het symposium begint om 11.00 uur (ontvangst vanaf 10.00 uur) en eindigt om 16.30 uur, waarna er gelegenheid is om onder een borrel na te praten in de foyer van Elckerlyc.

De kosten bedragen 20 euro, inclusief lunch. Zonder lunch 10 euro.

Leden van de heemkundige kring dienen zich in te schrijven via penningmeester Wil Game wilgame@planet.nl   Zij betalen 10 euro inclusief lunch.

Let op: de inschrijving voor de lunch eindigt op dinsdag 18 juni

De Hilverbode, 15 mei 2019
De Hilverbode, 15 mei 2019

© Cultureel Centrum Elckerlyc