Di 19 december 2023

Kunstenaar Peter van Tilburg (1946), opgeleid als cultureel antropoloog, heeft zich altijd met het scheppen van kunst beziggehouden. Naast tekenen, schilderen en grafiek is het maken van ruimtelijk werk zijn grootste passie. In kartonnen maquettes onderzoekt hij hoe vormen en vlakken zich ten opzichte van elkaar in de ruimte verhouden. Zijn sculpturen van plaatstaal heeft hij altijd zelf in elkaar gelast en daarna laten behandelen en in opvallend felle kleuren laten schilderen. Daardoor zijn het ‘tekens’ in de ruimte, die betekenis geven aan een bepaalde plek. Zijn meer dan vijftig monumentale sculpturen hebben in binnen- en buitenland een definitieve plaats gekregen.

Tijdens de coronaperiode heeft hij zijn Brabantse leefomgeving in een grote serie natuurgetrouwe aquarellen vastgelegd. Dat heeft onder andere geresulteerd in het boek Brabantse Heerlijkheden; Oude Landgoederen en Nieuwe Natuurgebieden in Aquarel en tekst, met aquarellen van Van Tilburg en tekst van Emmanuel Naaijkens. Tevens heeft de uitgever van kustkaarten, Bekking & Blitz een selectie van deze aquarellen als ansichtkaarten gepubliceerd.

De expositie laat een selectie zien van zijn maquettes. Om het artistieke beeld te completeren is er ook tweedimensionaal werk geselecteerd dat het ruimtelijk denken reflecteert of erop is geïnspireerd: grafiek en schilderijen. En in de beneden galerij van de Elckerlyc is een selectie van zijn aquarellen te bewonderen die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt.

© Cultureel Centrum Elckerlyc